Ingredience:
Batátové lívance:
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- Špetka skořice
- Středně velká batáta (160 g)
- 150 ml polotučného mléka
- Špetka skořice
- 1 lžička kypřicího prášku
- 50 g másla
- Olivový olej
Šlehané žervé s tvarohem:
- 150 g žervé
- 200 g plnotučného tvarohu
- Hladkolistá petržel
- Česnek
- Citronová tráva
- Sůl a pepř
- Javorový sirup
- 100 g slaniny
Postup:
Batátu osolíme, zakápneme olivovým olejem a upečeme v troubě doměkka. Můžeme ji také ponořit do vody a dát do mikrovlnky na 25 minut. Až změkne, přidáme trochu mléka a rozmixujeme, abychom měli hladké pyré.
Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Smícháme v míse mouku, kypřicí prášek, sůl a skořici. Přidáme žloutky, teplé mléko a zamícháme. Přidáme batátové pyré a 50 g rozpuštěného másla. Potom pomalu zapracujeme sníh. Těsto moc nemícháme, aby bylo nadýchané. Horkou pánev potřeme olejem a polévkovou lžící na pánev naléváme mini lívance nebo použijeme lívanečník.
Žervé zamícháme s tvarohem, přidáme najemno nakrájený česnek, petržel, sůl, pepř a trochu citronové šťávy.
Slaninu osmažíme dozlatova. Lívance nemažeme vrstvou žervé a na něj položíme lívanec. Takto střídáme několik vrstev. K lívancům přidáme plátky slaniny a zalijeme javorovým sirupem.