Ingredience:
Domácí chili pasta:
- 1 červená sladká paprika
- 1 šalotka
- Kus zázvoru
- 1 paprička chilli cayenne
- Trocha sušených chilli flíčků
- Olivový olej
- Polévková lžíce třtinového cukru
- Polévková lžíce sójové omáčky
- Sůl
- Polévková lžíce sušených rajčat
- 100 ml rajčatového pyré
Slaný jogurt:
- 300 ml smetanového jogurtu
- Česnek
- Trocha citronové šťávy
- Sůl a pepř
Ostatní suroviny:
- 2 velká vejce
- 50 ml bílého vinného octa
- 1,5 l vody na pošírování
- Sůl
- Čerstvý kopr
Postup:
Papriku osolíme, zakápneme olivovým olejem a dáme péct na 20 minut při teplotě 170 °C. V hrnci si na oleji zarestujeme najemno nakrájenou šalotku, zázvor, chilli. Restujeme doměkka. Přidáme cukr, zalijeme sójovou omáčkou a rajčatovým pyré. Povaříme asi 10 minut. Potom vše rozmixujeme v mixéru společně s paprikou a sušenými rajčaty.
Jogurt smícháme s vylisovaným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu.
V hrnci si uvaříme 1,5 l vody, do které přidáme sůl a 30 ml bílého vinného octa. Vejce rozklepneme do misky. Velkou lžíci rozvíříme vodu a vejce do ní těsně nad povrchem vody pomalu vlijeme. Zhruba po 3 minutách vejce vytáhneme.
Na talíř rozprostřeme jogurt, přidáme vejce a zalijeme chilli pastou. Na závěr přidáme čerstvý kopr a kvalitní olivový olej.