- 300 g mletého hovězího masa
- 1 šalotka
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 paprička chilli cayenne
- Kus zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 40 ml sójové omáčky
- 2 lžičky fenyklových semínek
- Koriandr
- 300 g červeného zelí
- 1 velká řepa
- 80 ml bílého vinného octa
- 3 lžíce cukru krystal
- 2 lžičky soli
- 1 kelímek zakysané smetany
- Špetka soli
- 40 ml oleje z praženého sezamu
- Šťáva z půlky citronu
- Pepř
- 2 lžičky medu
- 1 lžička kremžské hořčice
- 500 g brambor
- 200 g polohrubé mouky
- Máslo na potření
Na pánvi si nejdříve zarestujeme najemno nakrájenou cibuli, zázvor a chilli zhruba 6 minut. V hmoždíři si rozdrtíme fenyklová semínka nahrubo. Přidáme olej na okraj pánve a krátce opečeme fenyklová semínka. Přidáme najemno nakrájený česnek a zarestujeme. Doplníme maso, osolíme, přidáme špetku třtinového cukru a opět zarestujeme. Na závěr přidáme sójovou omáčku.
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Počkáme, než vychladnou, a nastrouháme je. Přidáme polohrubou mouku, osolíme a vypracujeme do těsta. Z těsta uděláme malá kolečka a válečkem uválíme do silnějších placek. Na pánvi je opečeme na sucho dozlatova a pak potřeme rozpuštěným máslem.
Červené zelí i řepu si nastrouháme na nudličky. Přidáme ocet, cukr, sůl a promačkáme v ruce. Necháme proležet minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc při pokojové teplotě. Salátek vám vydrží až 5 dní.
Zakysanou smetanu osolíme a pomalu do ní metličkou zašleháme sezamový olej, aby nám smetanu zahustil. Olej přidáváme pomalu po malém prameni. Přidáme med, hořčici, šťávu z citronu, pepř a pořádně zamícháme. Dresink by měl být nasládlý, kyselý a vonět po sezamu.
Na placky dáme nejdřív salátek, pak hovězí maso a na závěr sezamový dresink. Dozdobíme koriandrem.
Dobrou chuť!