Mleté hovězí s bramborovými lokšemi

...se salátkem z červeného zelí a řepy, sezamový dressing

Ingredience:

- 300 g mletého hovězího masa

- 1 šalotka 

- 2 lžičky třtinového cukru 

- 1 paprička chilli cayenne

- Kus zázvoru

- 2 stroužky česneku 

- 40 ml sójové omáčky 

- 2 lžičky fenyklových semínek 

- Koriandr 

Salátek:

- 300 g červeného zelí 

- 1 velká řepa

- 80 ml bílého vinného octa

- 3 lžíce cukru krystal

- 2 lžičky soli 

Dresink:

- 1 kelímek zakysané smetany 

- Špetka soli

- 40 ml oleje z praženého sezamu

- Šťáva z půlky citronu 

- Pepř 

- 2 lžičky medu 

- 1 lžička kremžské hořčice

Lokše:

- 500 g brambor

- 200 g polohrubé mouky

- Máslo na potření 

Postup:

Na pánvi si nejdříve zarestujeme najemno nakrájenou cibuli, zázvor a chilli zhruba 6 minut. V hmoždíři si rozdrtíme fenyklová semínka nahrubo. Přidáme olej na okraj pánve a krátce opečeme fenyklová semínka. Přidáme najemno nakrájený česnek a zarestujeme. Doplníme maso, osolíme, přidáme špetku třtinového cukru a opět zarestujeme. Na závěr přidáme sójovou omáčku. 

Lokše:

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Počkáme, než vychladnou, a nastrouháme je. Přidáme polohrubou mouku, osolíme a vypracujeme do těsta. Z těsta uděláme malá kolečka a válečkem uválíme do silnějších placek. Na pánvi je opečeme na sucho dozlatova a pak potřeme rozpuštěným máslem. 

Salátek:

Červené zelí i řepu si nastrouháme na nudličky. Přidáme ocet, cukr, sůl a promačkáme v ruce. Necháme proležet minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc při pokojové teplotě. Salátek vám vydrží až 5 dní. 

Dresink:

Zakysanou smetanu osolíme a pomalu do ní metličkou zašleháme sezamový olej, aby nám smetanu zahustil. Olej přidáváme pomalu po malém prameni. Přidáme med, hořčici, šťávu z citronu, pepř a pořádně zamícháme. Dresink by měl být nasládlý, kyselý a vonět po sezamu. 

 

Na placky dáme nejdřív salátek, pak hovězí maso a na závěr sezamový dresink. Dozdobíme koriandrem. 

Dobrou chuť! 

< zpět na recepty

Mleté hovězí s bramborovými lokšemi
Modul: Recepty