Sezamová rýže s rozinkami, karamelizovanou cibulkou a mletým hovězím

Ingredience:

- 300 g mletého hovězího masa

- Drcená fenyklová semínka 

- 1 šalotka 

- Kus zázvoru 

- 2 stroužky česneku 

- 1 paprička chilli cayenne  

- 2 polévkové lžíce sójové omáčky 

- 1 polévková lžíce miso pasty 

Sezamová rýže:

- 100 g jasmínové rýže 

- 3 velké cibule

- 1 lžíce třtinového cukru

- 30 g másla

- Olej na smažení 

- Hrst rozinek 

Kyselé karamelové mandle:

- Hrst mandlí 

- 150 g cukru 

- 60 ml octa balsamiko

- Hrst koriandru 

- 2 polévkové lžíce sezamového oleje (z praženého sezamu)

Postup:

Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku a zázvor, dokud nejsou měkké. Přidáme olej, opečeme na něm rozdrcená fenyklová semínka. Přidáme maso a zarestujeme. Přidáme sójovou omáčku a chili cayenne a restujeme maso, než změkne. 

 

Na vedlejší pánvi si necháme karamelizovat cibule, které si předtím pokrájíme na půlměsíčky. Přidáme štědré množství oleje, aby se vám cibule nespálily a moc je nemícháme. Jen je necháme péct na středním ohni. Přidáme lžičku cukru, který pomůže karamelizaci. Když je cibule krásně hnědá, osolíme ji, vylijeme přebytečný tuk a přidáme kousek másla. 

 

Rýži uvaříme podle návodu společně s rozinkami. Pak do ještě horké rýže přidáme karamelizovanou cibulku, sezamový olej a promícháme. Osolíme podle chuti. 

 

Mandle si opečeme na pánvi na mírném ohni. Vysypeme je na plech vyložený pečicím papírem. V rendlíku si na mírném ohni rozpustíme cukr, dokud se nevytvoří karamel. Pak do něj přidáme balsamiko ocet a osolíme. Karamel by měl být tekutější. Je třeba si dávat pozor, karamel bývá velmi horký. Musíme mít rukavice a stát dál od hrnce. Ještě horký tekutý karamel nalijeme na ořechy a hned je rozdělíme od sebe, aby se nepřilepily. Jde o to, aby se mandle dotýkaly co nejmenší plochou papíru, nelepily se a dobře se oddělovaly od podkladu. 

 

Rýži podáváme s masem, posypeme karamelovými mandlemi a dozdobíme koriandrem. 

< zpět na recepty

Sezamová rýže s rozinkami, karamelizovanou cibulkou a mletým hovězím
Modul: Recepty