Ingredience:
- 300 g mletého hovězího masa
- Drcená fenyklová semínka
- 1 šalotka
- Kus zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 paprička chilli cayenne
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce miso pasty
Sezamová rýže:
- 100 g jasmínové rýže
- 3 velké cibule
- 1 lžíce třtinového cukru
- 30 g másla
- Olej na smažení
- Hrst rozinek
Kyselé karamelové mandle:
- Hrst mandlí
- 150 g cukru
- 60 ml octa balsamiko
- Hrst koriandru
- 2 polévkové lžíce sezamového oleje (z praženého sezamu)
Postup:
Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku a zázvor, dokud nejsou měkké. Přidáme olej, opečeme na něm rozdrcená fenyklová semínka. Přidáme maso a zarestujeme. Přidáme sójovou omáčku a chili cayenne a restujeme maso, než změkne.
Na vedlejší pánvi si necháme karamelizovat cibule, které si předtím pokrájíme na půlměsíčky. Přidáme štědré množství oleje, aby se vám cibule nespálily a moc je nemícháme. Jen je necháme péct na středním ohni. Přidáme lžičku cukru, který pomůže karamelizaci. Když je cibule krásně hnědá, osolíme ji, vylijeme přebytečný tuk a přidáme kousek másla.
Rýži uvaříme podle návodu společně s rozinkami. Pak do ještě horké rýže přidáme karamelizovanou cibulku, sezamový olej a promícháme. Osolíme podle chuti.
Mandle si opečeme na pánvi na mírném ohni. Vysypeme je na plech vyložený pečicím papírem. V rendlíku si na mírném ohni rozpustíme cukr, dokud se nevytvoří karamel. Pak do něj přidáme balsamiko ocet a osolíme. Karamel by měl být tekutější. Je třeba si dávat pozor, karamel bývá velmi horký. Musíme mít rukavice a stát dál od hrnce. Ještě horký tekutý karamel nalijeme na ořechy a hned je rozdělíme od sebe, aby se nepřilepily. Jde o to, aby se mandle dotýkaly co nejmenší plochou papíru, nelepily se a dobře se oddělovaly od podkladu.
Rýži podáváme s masem, posypeme karamelovými mandlemi a dozdobíme koriandrem.