Suroviny:
- 400 g brambor
- 50 g sušených švestek
- Trocha čerstvého rozmarýnu a tymiánu
- Červená cibule
- Žlutá cibule
- Česnek
- 50 g másla
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Lžička jedlé sody
- Hladkolistá petržel
- Pažitka
- 100 g brynzy
- 50 g zakysané smetany
- Sůl a pepř
- Trocha citronové šťávy
Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte a vařte asi 6 minut v osolené vodě s jedlou sodou. Díky jedlé sodě budou při pečení křupavější. Brambory prohoďte v cedníku, aby se o sebe vzájemně třely. Okraje se tak načechrají, což jim pak pomůže k tomu, aby byly křupavé. Brambory osolte, zalijte olivovým olejem. Přidejte sušené švestky, rozmarýn a tymián. Pečte na 170 °C asi 20 minut, nebo dokud nebudou křupavé.
Brynzu rozmačkejte, smíchejte dobře se zakysanou smetanou. Přidejte citronovou šťávu. Na závěr si můžete udělat pažitkový olej. V rendlíčku lehce ohřejte olej cca na 40 °C a pak rozmixujte s pažitkou.