Suroviny:
- 400 g brambor
- 4 nakládané okurky
- ½ květáku
- 3 vajíčka
- 2 červené cibule
- 2 mrkve
- 1 kořen celeru
- Hrstka hladkolisté petržele
- 50 g majonézy
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 1 lžíce medu
- Hrst vlašských ořechů
- 50 ml bílého vinného octa
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- Sůl
- Olej na smažení
Postup:
Červenou cibuli nakrájíme na půlměsíčky a pak k ní přidáme bílý vinný ocet, třtinový cukr a lžičku soli. Nemusíme se bát cibuli jemně přechutit, posléze totiž pustí šťávu. Marináda by měla být sladkokyselá. Promícháme a necháme marinovat alespoň půl hodiny.
Brambory oloupeme, pokrájíme a uvaříme na skus v osolené vodě. To samé uděláme s mrkví. Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na menší kousky. Květák krájíme na menší růžičky a společně s kostičkami celeru ho necháme na pánvi s olejem karamelizovat (cca 12 minut). Přiléváme olej, pokud bude potřeba, aby se zelenina nepřipálila. Pečeme, dokud úplně nezhnědne. Až budou květák i celer pěkně hnědé, přidáme sůl, lžíci medu a zakápneme citronem. Na závěr přidáme lžíci másla, promícháme a stáhneme z plotny.
V samostatné míse smícháme majonézu, zakysanou smetanu a hořčici. Přidáme trochu šťávy z okurek nebo červené cibule. Osolíme podle chuti. Pro sladší marinádu můžeme přidat trocha medu. Přidáme pokrájenou petržel.
Kyselé okurky nakrájíme na kousky. Všechny ingredience kromě cibule smícháme v jedné míse s dresinkem. Při servírování navrch dáme červenou cibuli a opečené vlašské ořechy. Dozdobíme lístky petržele.