Suroviny na 3 porce:
Kokosový bůček:
- 300 g bůčku s kůží
- 300 ml kokosové smetany
- 30 g citronové trávy
- 100 g šalotky
- 100 g zázvoru
- 1 paprička chilli cayenne
- 50 g česneku
- 100 ml rybí omáčky
- 100 ml Kikkoman sójové omáčky
- 100 g třtinového cukru
- Hrst koriandru
Salátek:
- 200 g bílé ředkve
- 100 g mrkve
- 100 ml bílého vinného octa
- 30 g krystalového cukru
- 2 čajové lžičky soli
Postup:
Z bůčku odstraníme kůži, maso nakrájíme na kostky 8 cm dlouhé a 5 cm široké. Šalotku, cibuli, zázvor, papričku chili cayenne a citronovou trávu nakrájíme nadrobno a zarestujeme na oleji. Směs přidáme k syrovému bůčku, který nakrájíme na kostky. Přidáme rybí omáčku, sójovou omáčku, kokosovou vodu a vylisovaný česnek. Zarestujeme a necháme odpočinout alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc.
Maso dáme péct na 170 °C na 50 minut společně se zarestovanou zeleninou.
V samostatném rendlíku si rozpustíme cukr na karamel. Když je maso upečené, přidáme karamel, zalijeme kokosovou vodou, přidáme vodu a kokosovou smetanu. Doplníme o rozmačkané kusy zázvoru a citronovou trávu. Přilijeme zhruba tolik vody, dokud není bůček plně ponořený v tekutině. Vaříme přikryté pokličkou zhruba 35 minut, dokud bůček neztmavne a není úplně měkký.
Na závěr, když je maso úplně měkké, zjemníme vývar kokosovým mlékem a přisypeme jarní cibulku. Naběračkou vytáhneme přebytečný tuk z výpeku a omáčku zahustíme tapiokovou moukou, kterou předtím rozmícháme v malém množství vody.
Salátek:
Ředkev a mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky. Přidáme ocet, cukr a sůl a promačkáme zeleninu lehce rukama. Zalijeme vodou a necháme marinovat alespoň hodinu a půl.