- 1 střední žlutá cibule
- 2 jablka (ideálně kyselejší odrůda, např. Jonagold)
- Lžička muškátového květu mletého
- Špetka skořice
- Bobkový list
- Lžička mletého římského kmínu
- Lžička mletého zázvoru
- 50 ml přírodně fermentované sójové omáčky
- 150 ml jablečného moštu
- 100 ml octa balsamiko
- 2 lžíce datlového sirupu
- 1 lžíce třtinového cukru
- Olej
- Sůl
Chléb
Humus
Na pánev hodíme půlměsíčky cibule a necháme je zkaramelizovat dozlatova. Přidáme olej a opečeme si na něm krátce římský kmín asi 2 minuty. Díky tomu olej nasákne aromatem kmínu. Oloupeme jablka a nakrájíme na půlměsíčky. Vložíme k cibuli, přidáme třtinový cukr, špetku soli, muškátový květ, mletý zázvor a lehce zarestujeme. Nalijeme jablečný mošt, přidáme bobkový list a povaříme 5 minut. Potom přilijeme ocet balsamiko a necháme ocet vyvařit. Následně přidáme sójovou omáčku, datlový sirup a zamícháme.
Chléb si opečeme dokřupava na pánvi, natřeme silnou vrstvou hummusu a navrch dáme naše cibulové čatní.